Szukaj na tym blogu

czwartek, 24 września 2009

PIECZONE FIGI Z RICOTTĄ I OCTEM BALSAMICZNYM



...... to wspaniały deser łączący kuchnie włoską i arabską. Sezon figowy się rozpoczął więc czas na egzotyczną słodkośc na początek jesieni. Deser łączy wiele smaków i jest bardzo prosty w zrobieniu. Polecam

SKŁADNIKI:

10 świeżych fig ciemnych lub zielonych
100 g ricotty z łyżką cukru pudru
mielony cynamon
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ocet balsamiczny (najlepszy 25 letni)
kilka kropel wody z kwiatów pomarańczy

WYKONANIE:

Figi dokładnie umyc i ponacinac na krzyż ale nie do samego końca. Delikatnie rozchylic i wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 10 minut (aż figi sie rozchylą).
Ricotte wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Na środek każdej figi nakładamy trochę serka, posypujemy cynamonem, skrapiamy kilkoma kroplami wody z kwiatów pomarańczy i octu balsamicznego.
Do deseru pasuje toskańskie wino Rosso di Montalcino
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz