...... to wspaniały deser łączący kuchnie włoską i arabską. Sezon figowy się rozpoczął więc czas na egzotyczną słodkośc na początek jesieni. Deser łączy wiele smaków i jest bardzo prosty w zrobieniu. Polecam
SKŁADNIKI:
10 świeżych fig ciemnych lub zielonych
100 g ricotty z łyżką cukru pudru
mielony cynamon
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ocet balsamiczny (najlepszy 25 letni)
kilka kropel wody z kwiatów pomarańczy
WYKONANIE:
Figi dokładnie umyc i ponacinac na krzyż ale nie do samego końca. Delikatnie rozchylic i wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 10 minut (aż figi sie rozchylą).
Ricotte wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Na środek każdej figi nakładamy trochę serka, posypujemy cynamonem, skrapiamy kilkoma kroplami wody z kwiatów pomarańczy i octu balsamicznego.
Do deseru pasuje toskańskie wino Rosso di Montalcino
SMACZNEGO!!!
SKŁADNIKI:
10 świeżych fig ciemnych lub zielonych
100 g ricotty z łyżką cukru pudru
mielony cynamon
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ocet balsamiczny (najlepszy 25 letni)
kilka kropel wody z kwiatów pomarańczy
WYKONANIE:
Figi dokładnie umyc i ponacinac na krzyż ale nie do samego końca. Delikatnie rozchylic i wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 10 minut (aż figi sie rozchylą).
Ricotte wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Na środek każdej figi nakładamy trochę serka, posypujemy cynamonem, skrapiamy kilkoma kroplami wody z kwiatów pomarańczy i octu balsamicznego.
Do deseru pasuje toskańskie wino Rosso di Montalcino
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz