Szukaj na tym blogu

niedziela, 8 listopada 2009

BEZOWY OWOCOWY RAJ


.... do deseru można wykorzystac takie owoce na jakie mamy ochotę, jakie są aktualnie dostępne w domu i w sezonie.
Dla mnie najlepsze są kwaskowate bo fajnie komponują się ze słodką bezą.
Jest to ten rodzaj seseru, którego zjada się kawałek i ma się dośc

SKŁADNIKI:

na bezę: 5 białek z dużych jajek, 200 g cukru pudru. łyżka ekstraktu waniliowego, łyżka octu winnego, szczypta soli

szklanka śmietany 30-36%
100 g cukru pudru
różne owoce
różne orzechy
do dekoracji świeża mięta, melisa lub bazylia

WYKONANIE:

Białka miksujemy z odrobiną soli. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i ocet.Ocet sprawia,że beza jest fajnie ciągnąca w środku gdy jest chrupiąca na wierzchu.
Ubite białka rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzango do temperatury 150-160 stopni i pozostawiamy w tej temperaturze ok 20 minut a następnie zmniejszamy temperature do 130 stopni.
Gotowa beza powinna byc biała lub lekko piaskowa jak ktoś taką lubi.Przede wszystkim twardawa na zewnątrz.
Odstawiamy bezę do wystygnięcia.
Ubijamy śmietanę dodając w trakcie ubijania cukier puder.
Ubitą śmietanę nakładamy na bezę a następnie na wierzch śmietany owoce i orzechy oraz listki do dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz