...stanowiąca chyba wizytówkę tej krainy francuskiej.
Lotaryngia kojarzona jest na wiele sposobów. Jednym kojarzy się z królem Stanisławem Leszczyńskim, Joanną D'Arc czy Michaelem Platinim a innym z wspaniałą kuchnią pachnącą masłem,boczkiem czy kultowymi mirabelkami.
Najbardziej znana potrawa tego regionu to oczywiście tarta lotaryńska
SKŁADNIKI:
200 g mąki przennej
3 jajka
pół kostki masła
sól, pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa-do smaku
pół szklanki gęstej śmietany
200 g wędzonego chudego boczku
ok 120 g startego żółtego sera (jaki?pozostawiam wybór)
WYKONANIE:
Z mąki, soli, 1 jajka i masła zagniatamy elastyczne ciasto.Gdby było suche mozna dodac troche zimnej wody.
Ciastem wylepiapy formę do tart wysmarowaną masłem, nakuwamy spód widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy.
Mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz i gałke muszkatołową
Na wierzch ciasta układamy boczek a następnie zalewamy masą śmietanowo jajeczną i na wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 200 stopni a w zasadzie do zrumienienia się wierzchu tarty.
Czasem do farszu dodaje bakłażana lub cukinie pokrojone w małą kostkę nadając nowy wymiar smaku :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz