Szukaj na tym blogu

wtorek, 24 listopada 2009

PAN DI RAMERINO




....czyli niesamowite połączenie słodkich rodzynek z aromatycznym rozmarynem w Wielkopostnych wypiekach.
Te wyjątkowe chlebki wypiekane we Florencji są symbolem Wielkiego Czwartku. Sprzedawane kiedyś przed kosciołami teraz dostępne w piekarniach Firenze.
Niektórych może szokowac połączenie rodzynek i rozmarynu ale gwarantuje,że taka mieszanina smaku jest jak najbardziej uzasadniona.

SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki
1 saszetka drożdzy (7 g)
pół szklanki oliwy
3 łyżki świeżego rozmarynu
100 g rodzynek
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłej wody

WYKONANIE:

Na oliwie smażymy rozmaryn ok 5 minut a następnie dodajemy rodzynki i smażymy jeszcze 5 minut. Odcedzamy rozmaryn i rodzynki i pozostawiamy oliwę do wystygnięcia.
Do miski wsypujemy drożdze dodajemy cukier i trochę wody i dokładnie mieszamy.Pozostawiamy na 20 minut.
W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, dodajemy zaczyn drożdzowy i wystudzoną oliwę.
Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki.
Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut a następnie do ciasta dodajemy rodzynki i rozmaryn i ponownie zagniatamy.
Formujemy kilka bułek i kładziemy na blachę wysmarowaną oliwą,odstawiamy na 40 minut
Pieczemy w 210 stopniach do zrumienienia tj ok 15-20 minut.

2 komentarze:

  1. ja rozumiem, że ten rozmaryn trzeba przed smażeniem oskrobać z gałązek i listki posiekać
    :-)
    bardzo ładne zdjęcie i chlebek pewnie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście,że obskrobany :-)
    Chlebek jest pycha i ma wyjątkowy smak i zapach

    OdpowiedzUsuń