Szukaj na tym blogu

wtorek, 10 listopada 2009

FRITATTA Z CUKINIĄ

....to mój najlepszy zestaw wsród wszystkich włoskich omletów.
Pierwszy raz jadłem tą pysznośc w Toskanii choc słyszałem,ze jeszcze lepsze są z regionu Umbrii.
Jako,że nasze cukinie są dostępne przez cały rok można fritatte robic o każdej porze roku ale niestety małe cukinie występują w lipcu i sierpniu, więc poza tym sezonem marynuje małe cukinie i później takie dodaje do omletu. Smak jest inny ale jak ciekawy.



SKŁADNIKI:

5 małych cukini
1 duży ząbek czosnku
1 cebula
6 jajek
1/4 szklanki mleka
kilka listków rozmarynu
sól i pieprz
oliwa z oliwek

WYKONANIE:
Cebule i czosnek drobno pokroic i podsmażyc na oliwie. Dodac pokrojoną w plastry cukinie i jeszcze chwile podsmażyc.
Jajka wymieszac z mlekiem, solą i pieprzem. Dodac rozmaryn i całośc wylac na patelnie
Trzymac na średnim ogniu aż fritatta się zetnie. Ja nie odwracam omletu tylko czekam aż zetnie się lekko na górnej stronie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz