....ma całkiem inny wymiar smaku. Jest świetna do pieczonego miesa czy sałatki z radichio i kopru włoskiego.
Najlepsza do pieczenia jest zielona dynia z Toskanii ale z powodu jej braku zadowoliłem się naszą olbrzymią i samkuje również super
SKŁADNIKI:
ilośc dyni wg uznania-ja biore 1/4 wielkiej kuli
sól morska-łyżka
łyżeczka mielonego cynamonu
średnia papryczka chilli-świeża lub suszona
duży ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
100 ml oliwy
Kilka pestek dyni
kilka migdałów
WYKONANIE:
Dynie obieramy ze skóry i kroimy w plastry grubości ok 1-2 cm.
W moździerzu ucieramy papryczke, czosnek, sól, cynamon i listki z jednej gałązki rozmarynu.
Dodajemy oliwę i ucieramy do otrzymania pasty.
Dynie obtaczamy w paście i układamy w żaroodpornym naczyniu
Wierzch posypujemy pestkami z dyni i migdałąmi i układamy gałązke rozmarynu
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz