Szukaj na tym blogu

sobota, 14 listopada 2009

HISZPAŃSKA TORTILLA


....jest dla mnie dośc częstym kolacyjnym daniem ale po ostatnim pobycie w Barcelonie troche zmieniłem do niej stosunek.
Przepis dedykuje Magdzie, Oli, Tomkowi i Rafałowi-na pewno wiedzą dlaczego
:-)))))

SKŁADNIKI:

6 jajek
3 ziemniaki
kawałek chorizo
1 duza papryka pieczona
5 prawdziwków lub pieczarek
sól, pieprz
1 duża cebula
1 ząbek czosnku

WYKONANIE:

Ziemniaki obieramy i na tarce do warzyw i ścieramy na plasterki
Cebule kroimy w talarki
Grzyby i chorizo kroimy w plasterki
Paprykę pieczemy w piekarnika aż zrobi się czarna skórka a następnie zawijamy w folię aluminiową na 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy skórkę.
Ziemniaki, cebulę, grzyby i chorizo smażymy na oliwie aż wszystko zmięknie. Dodajemy paprykę
Jajka rozmącamy z solą i pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem.
Masę jajeczną wylewamy na podsmażone uprzednio składniki i na średnim ogniu smażymy.
Po pewnym czasie przewracamy tortille na drugą stronę (ja to robie przy pomocy okrągłego talerzą, który ma średnicę patelni) i trzymamy jeszcze chwile.
Ja podaje tortille z sosem pomidorowym z oregano

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz